Σίγουρα κάποιοι εγκαταστάτες φυσικού αερίου στην Αθήνα σας έχουν ενημερώσει ότι το κόστος θέρμανσης του σπιτιού σας και ζεστού νερού μπορεί να καλύψει περίπου το 60 % των ετήσιων λογαριασμών ενέργειας; Η διασφάλιση ότι το σπίτι σας είναι εξοπλισμένο με έναν αποτελεσματικά λειτουργικό λέβητα θα σας εξοικονομήσει χρήματα και θα προστατεύσει τον πλανήτη.

Πώς γνωρίζετε λοιπόν πώς να διατηρείτε τον λέβητα σας ή πότε να τον αντικαθιστάτε με νέο μοντέλο; Ποιο είναι το πιο αποδοτικό σύστημα λέβητα για το σπίτι σας; Πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα tips ενός λέβητα αερίου στο σπίτι και να δούμε πόσα χρήματα θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε.

Νέα και βελτιωμένα συστήματα λέβητα αερίου

Ακόμη και οι καλά συντηρημένοι λέβητες αερίου μπορεί να μην είναι η πιο αποδοτική επιλογή, καθώς οι παλαιότεροι λέβητες μπορούν να χάσουν θερμότητα από τα αέρια που εξέρχονται από τον καπναγωγό(καμινάδα). Οι σύγχρονοι λέβητες αερίου είναι γνωστοί ως «λέβητες συμπύκνωσης» καθώς διαθέτουν μεγαλύτερους εναλλάκτες θερμότητας που συλλαμβάνουν τη θερμότητα από οποιοδήποτε αέριο πριν διαφύγει από τον καπναγωγό. Μερικές φορές αυτά τα αέρια γίνονται τόσο κρύα ώστε σχηματίζονται ατμοί (ή συμπύκνωση) που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν και στο σύστημα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι σπαταλάται λιγότερη ενέργεια για την αποτελεσματική θέρμανση του σπιτιού σας.

Πότε πρέπει να κάνω αντικατάσταση λέβητα αερίου;

Οι λέβητες αερίου μπορεί να είναι δαπανηρές επενδύσεις και η επιλογή του χρόνου αναβάθμισης μπορεί να είναι μια μεγάλη απόφαση. Συνιστούμε την αναβάθμιση εάν ο υπάρχων λέβητας σας:

έχει χαρακτηριστεί ως ελαττωματικός από εξειδικευμένο τεχνικό, είναι παλιό μοντέλο και δεν έχει επισκευή

δεν σας επιτρέπει να ελέγχετε ή να παρακολουθείτε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν έχετε επαρκή χειριστήρια μέσω του θερμοστάτη ή του χρονοδιακόπτη σας.

έχει ένα συνεχές φως (η μπλε φλόγα που μπορείτε να δείτε) και χρησιμοποιεί συνεχώς αέριο

είναι στο πάτωμα και όχι στον τοίχο-αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι είναι πιθανώς ένας παλιός αναποτελεσματικός λέβητας

έχει βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης G.

Η εγκατάσταση ενός νέου λέβητα κατά την πώληση του σπιτιού σας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της αξίας του ακινήτου σας.

Εάν το σπίτι σας είναι συνδεδεμένο με φυσικό αέριο τότε η εγκατάσταση ενός νέου συστήματος αερίου είναι πιθανότατα η φθηνότερη επιλογή. Εάν δεν είστε προς το παρόν στο φυσικό αέριο, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν εγκαταστάτη φυσικού αερίου για να συνδεθείτε. Επισκεφτείτε το www.findgas.gr για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος προμηθεύει φυσικό αέριο στην περιοχή σας.

Τι τύπο λέβητα χρειάζομαι;

Τα περισσότερα παλιά συστήματα λέβητα διαθέτουν ξεχωριστούς κυλίνδρους που αποθηκεύουν ζεστό νερό για το σπίτι σας. Όταν επιλέγετε ένα νέο σύστημα λέβητα, μπορείτε να επιλέξετε έναν λέβητα και να διατηρήσετε τον υπάρχοντα κύλινδρο νερού ή να μεταβείτε σε έναν συνδυασμένο λέβητα που δεν απαιτεί κύλινδρο.

Πόσα θα εξοικονομήσω;

Ενώ η αγορά ενός νέου λέβητα αερίου είναι ένα σημαντικό κόστος εκ των προτέρων, θα δείτε αμέσως εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας όταν αντικαθιστάτε έναν αναποτελεσματικό λέβητα.